Indòmita

Mascota

Akwaeke Emezi

«Un relat únic de ciència-ficció»

Essence

Guardons 

Finalista del National Book Award a la categoria de literatura juvenil 2019

Millor llibre de l’any a New York Times

Millor llibre de l’any a la revista Time

Llibre preferit de l’any a NPR

Millor llibre de l’any a School Library Journal

Millor llibre de l’any a Publishers Weekly

Millor llibre de l’any a la Biblioteca Pública de Nova York

Millor llibre de l’any en la categoria de literatura juvenil a BuzzFeed

Guanyador del Premi Stonewall en literatura infantil i juvenil 2020

Sinopsi

A la ciutat de Lucille es diu a les criatures que ja no hi ha monstres. La Jam i el seu millor amic, en Redemption, han crescut amb aquesta lliçó ben apresa. Però quan la Jam troba la Mascota, un ésser de colors amb banyes i urpes, que surt d’un dels quadres de la seva mare i una gota de la seva sang, es veu obligada a qüestionar tot allò que li havien explicat. La Mascota ha vingut per caçar un monstre i l’ombra d’alguna cosa tenebrosa que assetja la casa d’en Redemption. La Jam ha de lluitar no només per protegir el seu millor amic, sinó també per descobrir la veritat i respondre la pregunta: com es pot salvar el món dels monstres si ningú vol admetre que existeixen?

Emezi no només reflecteix famílies i formes de viure l’amor no heteronormatives sinó que, a més, defensa que cal canviar la manera com ens relacionem i com cuidem els uns dels altres. La història de la Jam és una denúncia al·legòrica de les mancances d’Estats Units a l’hora de reconèixer i gestionar els problemes socials. Sobretot, de la inacció envers l’elevada taxa d’assassinats de dones negres trans.

Ressenyes

«Com [Madeleine] Engle, Akwaeke Emezi planteja preguntes sobre el bé i el mal i l’agència en un espectacle terrorífic i gloriós d’una teologia fantàstica.» 

NPR

«La paraula hype es va inventar per descriure llibres com aquest.» 

Refinery29

«Amb una gran sensibilitat, Mascota qüestiona una societat silenciada pel negacionisme.»

Observer

«Una obra molt interessant i encertada que vol respondre com afrontar el món que ens envolta quan aquest està en negació contínua.» 

Out Magazine

«Una història plena de matisos que els fans de l’horror especulatiu devoraran amb avidesa.» 

Publishers Weekly

«Una lectura important i interessant que no podria ser més oportuna amb les lluites de la nostra societat contra els seus propis monstres.» 

Publishers Weekly

«La Jam, com a adolescent, negra i trans, és una protagonista inoblidable en aquesta narrativa tan important que els joves voldran llegir per adquirir perspectiva del context polític.» 

Bulletin

«Els personatges d’Emezi reflecteixen una àmplia varietat de raça, capacitats físiques i gènere. Els lectors potser veuen en l’entorn de la Jam un món pel qual, com ella, consideraran que paga la pena lluitar.» 

BookPage

«A cops de sentències demolidores avancem per una lectura que enganxa i incomoda a parts iguals. Ens enganxa perquè necessitem respostes, i ens incomoda perquè els símils simbòlics amb la nostra societat són tan evidents que espanten.» 

allegir.com

«[Mascota] ens adverteix del perill d’adormir-nos davant les idees preestablertes i fer ús del pensament crític per no convertir-nos en mers espectadors d’una vida acomodada.» 

Noemí Jiménez, La Central

L’autori

Akwaeke Emezi (Umuahia, Nigèria, 1987), d’ascendència igbo i tàmil, es dedica a l’escriptura, la poesia i el videoart. El 2018 li van atorgar el premi 5 under 35, un guardó de la National Book Foundation que reconeix els cinc millors escriptors de menys de trenta-cinc anys. Les seves obres, àmpliament celebrades per la crítica i finalistes de molts premis literaris, busquen escapar dels disturbis, la dictadura i la perillosa realitat de la seva infantesa.

Foto: Omofolarin Omolayole

El traductor

Octavi Gil (Barcelona, 1996) és graduat en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2020 va debutar com a traductor amb l’assaig literari Senyals de llum, d’Alec Ash. Ha traduït obres de Minna Salami, Noam Chomsky, Robert Eaglestone o Sally Rooney, entre d’altres. Des del 2014 treballa com a editor i dissenyador-maquetista a l’editorial Saldonar, i col·labora sovint amb altres editorials en totes les fases del procés de producció d’un llibre.

Exit mobile version